Se fienden i vitögat

Posted by Maria On fredag 7 januari 2011 0 kommentarer
Då och då händer det att olika grupper av berbermakaker möts. I vetenskapliga termer kallas de ”intergroup encounters”. Artens hemområden i centrala Atlasbergen omfattar i allmänhet ett par kvadratkilometer och de överlappar med andra gruppers "(Fooden 2007). Man brukar märka att en IGE (intergroup encounter) är i görningen genom att upptäcka en "frontlinje", dvs ett par apor sitter och stirrar, alla i samma riktning. I den här frontlinjen av tappra soldater hittar du vanligtvis 2-3 vuxna hanar och med all säkerhet de yngre hanarna (Mac och Simon i The Green group, Oliver och Fagan i The Scarlet group). Dessa ynglingar är ofta de första att bilda en front, modigt villiga att försvara deras grupps ära. Men de är ironiskt nog också de första att bli nervösa och fly om en medlem från den andra gruppen visar även det minsta försök att starta en verklig konfrontation.

Nedan: Oz och Simon i frontlinjen av en "intergroup encounter". I bakgrunden kan ni se en medlem av den andra gruppen. Foto av Chris.


De flesta IGEs är passiva och liknar ett mexikanskt dödläge, med de två grupperna stirrar och bedöma varandra. Detta kan pågå i timmar, tills en grupp bestämmer att det är dags att dra vidare. Ibland, uppstår dock fysiska sammandrabbningar och konfrontationen löses genom ”handgemäng”.
Vid det här laget vet vi mer eller mindre vilka andra grupper som finns i närheten och har överlappande hemområden. Vi känner igen gruppmedlemmar och har döpt några av grupperna för vår egen räkning. 

//Maria

0 kommentarer to Se fienden i vitögat

Skicka en kommentar