När apor sover

Posted by Maria On lördag 8 januari 2011 0 kommentarer
Under dagens gång brukar aporna stanna upp, klättra upp i träd och ta en tupplur. Dessa siestor kan pågå i timmar, speciellt när det finns mycket föda, så de inte behöver tvingas ner pga kurrande mage. Under dessa tupplurar rasar aktiviteten drastiskt och man kan lätt bli uttråkad av att bara sitta/stå där och se på sovande primater, hur söta och exotiska de än må vara.

Om du någonsin skulle finna dig själv i denna situation, misströsta icke! Eftersom jag har blivit lite av en expert har jag några tips om vad man kan göra:

-     Skriva blogginlägg i anteckningsboken 
-           Dagdrömma
-     Skriva att-göra-listor
-          Prata med kollegan för dagen (vi roterar)
-          Om denne/a är en bit bort kan man prata över radion (till exempel diskutera top 5-listor)

-          Göra fingerdockor

  -          Ta foton




-          Kolla på när småttingarna leker (de sover sällan)

-          Prova äta saker aporna äter, som ekollon, rötter, bär, (dock undviker jag svampar, insekter och maskar).  Inget hitills har varit någon hit, förutom björnbären. 
 

-          Nynna
-          Dricka te


Trots att slummertiden kan vara långtråkigt får man vara tacksam att de i alla fall är relativt aktiva jämfört med andra primatarter. Vrålapor som jag studerade ett tag i Nicaragua, spenderar upp till 80% (!) av dygnet vilande och sovande i trädtopparna. Detta beror till stor del på deras diet, eftersom den till mestadels består av blad och olika växter som är svåra att smälta (Gaulin & Gaulin 1982)

Ja, nu har ni fått några tips och ni får se till att förvalta dem väl. Kanske får ni användning av dem någon gång?
Här är också en länk till en bra summering om varför man studerar primater: http://curiosity.discovery.com/topic/human-evolution/10-things-about-humans-weve-learned-studying-primates2.htm

0 kommentarer to När apor sover

Skicka en kommentar