Evolutionär psykologi

Posted by Maria On söndag 12 september 2010 0 kommentarer
Hej igen, 

Nu är jag tillbaka efter en liten mini-weekend i Madrid med forskargänget. En välbehövlig paus i en annars fullspäckad vardag med fältarbete, ad lib, videoanalyser och annat.

Nu till något helt annat. En professor jag hade i Evolutionär psykologi vid University of Oregon brukade säga att vi människor lever i en modern värld utrustade med stenåldershjärnor.  Med detta menas att vår miljö har utvecklats mycket fortare än våra hjärnor, och att mångt och mycket av våra beteenden är präglade utifrån hur det var då, när vi sakta utvecklades till den moderna Homo sapiens vi är idag. Evolutionär psykologi är alltså läran om det mänskliga sinnet baserat på evolutionära principer. En frågespalt jag brukar läsa handlar just om detta. 


Carole Jamhe svarar på läsares frågor och problem utifrån ett evolutionär- psykologiskt perspektiv. Finns det till exempel någon evolutionär förklaring bakom partnerval, eller varför kvinnor aldrig verkar kunna sluta prata, eller varför män ofta attraheras av blonda kvinnor osv. 

Dock ska man nog inte svälja allt med hull och hår, det finns otroligt många andra faktorer som spelar in i vårt beteende, men kul och intresseväckande är det! 



0 kommentarer to Evolutionär psykologi

Skicka en kommentar