Fadersinstinkter och sociala verktyg

Posted by Maria On söndag 29 augusti 2010 0 kommentarer
Förra veckan kunde man se denna bild och läsa denna story i Aftonbladet. Bilden är tagen på Bali där de har långsvansade makaker och en turist såg att en av hanarna hade fattat tycke för en omkringströvande katt.




Detta är föga förvånande med tankte på att makakhanar här visar mycket omhändertagande beteende och affektion gentemot ungar i gruppen. De ”groomar”, bär omkring på dem och är mycket toleranta mot dem. De klänger, hoppar, sliter, pillar, piper, skriker och de vuxna låter de hållas. Ibland, när deras omåttliga tålamod tryter, kan de dock grabba tag i dem, göra en speciellt ansiktsuttryck som är kodat ”open mouth” och stirra stint på dem tills de slutar. Hanarna använder dem på sammagång som sociala verktyg och agonistiska buffrar. Med detta menas att en unge kan fungera som ett skydd för aggressivt beteende gentemot andra hanar, eller skapa en sammanhållning hanar emellan, beroende på sammanhanget.




Det skulle vara intressant att se hur Bali-fallet fortskrider. Katten måste bli rätt vettskrämd när den bollas omkring mellan hanar, men den kanske även får en rejäl putsning av pälsen!

0 kommentarer to Fadersinstinkter och sociala verktyg

Skicka en kommentar